Malas nak taip panjang-panjang. Blog aku ni macam biasa, kalau ada sesuatu perkara yang aku ingin kongsikan aku akan menaip dekat sini. Panjang pendek aku nak taip suka hati aku. Aku adalah owner. Nak baca sila baca. Nak tengok boleh, tapi sila subscribe Youtube Channel aku. Hahaha

Baru-baru ni aku dapat satu soalan cepu emas dari kawan aku. Boleh tak upgrade windows 10 Home Single Language dia ke Windows 10 Profesional tanpa perlu format. Senak kejap kepala otak aku bila dapat soalan macam tu. Aku tanya lah kenapa dia tak nak format. Jawapan dia sebab dah byk data dalam tu. Lagi pun isu dia kecik je. Komputer tu just tak dapat nak di remote dan meremote dalam local LAN dia je. Sebab windows 10 Home tak support untuk remote-remote ni katanya.

Aku mintak dia masa untuk beberapa hari untuk aku kaji dan study. Setelah beberapa jam mengkaji, aku jumpa lah satu cara ni. Bagi aku mudah dan senang nak faham. Tapi yang paling penting, tak perlu nak format-format komputer. Cara ni sesuai jugak guna pada organisasi kecil yang beli komputer dengan windows 10 Home Single Language, download pakej dan terus execute command dekat dos untuk activation. Juruteknik komputer mesti suka!

Ok, sekarang ni korang ikut step dekat bawah ni ye.

Step 1 :
-Download windows 10 profesional sku
atau
– boleh copy file di “C:\Windows\System32\spp\tokens\skus\profesional” dan paste ke “C:\Windows\System32\spp\tokens\skus”

Step 2:
– C:\Windows\System32\spp\tokens\skus

Step 3:
– Paste file

Step 4:
– open CMD with Administrator(run as administrator)

Step 5:
– Copy and paste command below.

cscript.exe %windir%\system32\slmgr.vbs /rilc
cscript.exe %windir%\system32\slmgr.vbs /upk >nul 2>&1
cscript.exe %windir%\system32\slmgr.vbs /ckms >nul 2>&1
cscript.exe %windir%\system32\slmgr.vbs /cpky >nul 2>&1
cscript.exe %windir%\system32\slmgr.vbs /ipk W269N-WFGWX-YVC9B-4J6C9-T83GX
slmgr.vbs /skms kms.teevee.asia
slmgr.vbs /ato

Final :
– Bila dah siap, korang boleh verify Status windows korang.

Senang bukan? Jangan lupa share artikal ini.